Wie wat waarom

Wie, wat, waarom?

Wie, wat, waarom?

Laat ik beginnen met mijzelf even voor te stellen.

 Ik ben Willem Jan Sterk, maar zeg maar Wim. Ik woon met mijn vriendin Vera en twee kinderen Evelien en Olivier vlakbij Leeuwarden in Dronrijp. Naast deze drie personen houd ik ontzettend van eten en drinken. Hiernaast moet natuurlijk ook gesport worden maar helaas schiet dit er al een aantal weken/maanden bij in. Het is te koud voor wielrennen en skiën lukt ook niet echt door het hele corona gebeuren. Nu ben ik hier in Leeuwarden en winkel begonnen gespecialiseerd in wijnen, ciders en bieren die natuurlijk of biodynamisch zijn gemaakt. Maar waarom nu die wijnwinkel? Zoals ik al zei ik hou van drinken en dan vooral van wijn. Mijn wijn-passie is begonnen door mijn vader, vroeger op vakantie op bezoek bij wijnhuizen, auto in en dan weer auto uit. Van gehucht naar gehucht. Ik vond het allemaal maar raar dat men zo lang hier over door kon gaan, ik wilde liever spelen op het strand. Maar ergens was het wel interessant. Tijdens mijn (lange...) studententijd in Groningen werkte ik zoals velen in de horeca om het uitgaansleven te bekostigen. En hier is zonder dat ik er erg in had het allemaal voor mij begonnen. Ik was ook ineens gek van een goed glas. Of dit nu wijn, bier, cider of whisky was dat maakte niet uit als het maar een mooi en goed gemaakt product was/is.

 Na mijn studententijd in Groningen heb ik gewerkt in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Frankrijk, Spanje en weer terug in Groningen en uiteindelijk in Leeuwarden. Veel gezien, gedaan en geleerd. Deze ervaring die ik heb opgedaan is heel divers, ik ben manager geweest bij, een apres-ski bar, floormanager bij het Holland Casino, gewerkt als maître/sommelier bij verschillende restaurants, wijn gemaakt in Jumilla Spanje en specialist geweest in een groothandel. Wat ik ook deed er was altijd wijn, bier of cider in de buurt. Ik werk er graag mee, heb verschillende opleidingen gedaan en zelfs de vakanties worden nu uitgekozen op een plek in de buurt van iets wat met bovenstaande heeft te maken.

 Na mijn laatste avontuur in een groothandel ben ik met twee collega’s een restaurant begonnen in een klein dorpje in Friesland. Helaas moesten wij na een maand of 7 de deuren alweer dicht trekken door de eerste corona lockdown en tot ons spijt zijn deze deuren niet meer opengegaan. Wat doe je dan?

 Tsja na een poos thuis te hebben gezeten met wat mislukte sollicitaties op zak kwam ik heel toevallig het pand aan de d'Hondecoeterstraat tegen. Niet te groot, zeker niet te klein, dicht bij het centrum in een leuke wijk. Ik dacht, ik moet weer iets (met mijn hobby) gaan doen en na wat brainstorm sessies met vrienden is Sterk natuurlijk ontstaan. Een slijterij gespecialiseerd in wijn, ciders en bieren maar dan net wat anders dan het huidige aanbod in Leeuwarden namelijk alles is natuurlijk of biodynamisch. Wat dat precies is vertel ik nog wel een andere keer. Wel kan ik zeggen hoe ik er mee in aanraking ben gekomen, dat was namelijk in 2013 in Barcelona, Bar Brutal. Ik wilde iets uit Spanje en de barman moest mij verrassen. Ik kreeg een fles Escombro 2012 van een Zweed die in de buurt van Jumilla waanzinnige wijnen maakt van hem en sinds die fles is alles voor mij veranderd op gebied van wijn drinken. Ik wil alleen nog maar wijnen die alleen maar van de druif zijn gemaakt en voor de rest niets anders. Wat sulfiet mag bij het bottelen maar dan houdt het ook snel op. Ik zeg niet dat deze wijnen beter zijn dan de reguliere wijnen maar naar mijn mening zijn ze dat vaak wel en nog vaker voor mij interessanter. Sinds die dag ben ik meer en meer gaan verdiepen in het fenomeen natuurwijn. Deze ervaring en producten wil ik graag met andere delen. 

 Wijn is leuk, verrassend, lekker en moet vooral niet te moeilijk zijn. De drempel is bij mij laag, maar zonder de kwaliteit te verliezen. Hierdoor kan iedereen zien wat voor een topproduct het kan zijn en dat er voor iedereen wat wils is! Benieuwd, wil je wat proeven of kom je gewoon even langs voor een praatje. Meer dan welkom!

 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.