Lambiek en Geuze

Wat is nu het verschil tussen Lambiek en Geuze?

Wat is nu het verschil tussen Lambiek en Geuze?

Lambiek is één van de oudste Belgische bierstijlen. Lambiek is een koperblond tot amberkleurig plat bier van spontane gisting van 4,5 tot 7% alcoholvolume, gebrouwen met gerst, tarwe en hop. Vandaag de dag hoort er minimaal 30% tarwe bij. Voor de hop gelden 3 voorwaarden: twee tot drie jaar oud en het moet vrouwelijk zijn om het bier niet bitter te laten smaken en 5 gram per liter voor de bewaring. Na twee tot vijf uur koken wordt het wort een hele nacht gekoeld op een open koelschip (vat). Tijdens de afkoeling dringen de wilde gisten aanwezig in de omgeving, door in het wort. De belangrijkste gisten zijn de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus. Zij bepalen voornamelijk de specifieke smaak en zijn bestand tegen alcohol. Je vindt ze ruimschoots in de Zennevallei ten westen van Brussel, traditioneel de bakermat van de lambiekbrouwerijen.

 

Na afkoeling belandt het bier in eikenhouten vaten van 600 liter of foeders van 1000 liter en meer om er maanden- tot jarenlang verder te vergisten. Traditioneel wordt lambiek gebrouwen van eind september tot eind april bij een temperatuur lager dan twintig graden. Bij dergelijke omstandigheden zijn de wilde gisten namelijk in de juiste verhouding aanwezig. Lambiek is een koolzuurarm plat bier met een zurige smaak. Het is een goede dorstlesser, vooral tijdens de warmere voorjaars- en zomermaanden.

 

 

Anders dan lambiek wordt geuze niet gebrouwen, maar ‘gestoken’ (vermengd) uit verschillende lambieken.

 

 

Een typisch mengsel bevat 60% lambiek van één jaar, 30% van twee jaar en 10% van drie jaar oud. 

 

 

Geuze is een troebel matgouden tot amberkleurig bier dat parelt. Het smaakt zurig en bevat 5 tot 8% alcohol. Geuze hergist op fles. Door de hergisting bevat het bier slechts 0,2% suiker zodat ook diabetici het mogen drinken. Geuze is een uitstekend bewaarbier omdat de wilde gisten jarenlang blijven doorwerken in de fles tot alle restsuikers zijn omgezet in alcohol en koolzuurgas. Sinds enkele jaren is de naam ‘Oude Geuze’ door de Europese Unie wettelijk beschermd. ‘Oude Geuze’ wijst erop dat de gebruikte lambiek minstens drie jaar oud is, gerijpt heeft op houten vaten en dat er geen zoetmiddelen zijn toegevoegd. Je herkent dergelijke ambachtelijke geuze aan de naam in combinatie met het GTS (Guaranteed Traditional Specialty)-logo. Geuze is een erg delicaat bijzonder product, net zoals lambiek.

 

 

Lambiekbrouwers en geuzestekers beheersen het complexe proces van de spontane vergisting en zijn meesters in het ‘versnijden’ (vermengen) van lambiek. De temperatuur, de bewaring op hout, de werking van de wilde gisten al deze factoren bepalen mee aan het eindresultaat in het glas. Ook geuze is een echte dorstlesser en een uitstekend aperitiefbier.

 

Vind je de geuze te zuur, voeg dan een klontje suiker toe. Met de ‘lambiekstoemper’, een ijzeren staafje, stamp je de suiker fijn op de bodem van het glas. We hebben het nu alleen over de basis lambiek en geuze gehad, er wordt namelijk ook met fruit gestoken wat weer voor een scala aan bijzondere bieren zorgt. Maar daar later meer over.

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.