vis in blik

Vis in blik!

Vis in blik!

De Fransman Nicolas Appert dacht dat het proces dat wordt gebruikt om wijn te bewaren ook zou kunnen werken voor het bewaren van voedsel. In 1795 was hij de eerste die de theorie testte met vissen.

Telkens wanneer ik mijn liefde voor ingeblikte vis ter sprake breng, veranderen mijn vrienden en collega's in kieskeurige klein kinderen. Ingeblikte zeevruchten hebben een slechte reputatie in Nederland. Ik heb ze altijd al lekker gevonden dit omdat mijn vader ze ook heerlijk vond en ze vaak op vakantie at. Pas toen ik met hem op reis was in Barcelona kwam ik erachter dat er ook gigantische kwaliteitsverschil is in het gigantische aanbod. Mensen in Spanje en Portugal houden van ingeblikte zeevruchten, of conserva's. Ik wist dit voorafgaand aan mijn bezoek, maar ik begreep niet helemaal in hoeverre conserva's werden gewaardeerd. In een piepkleine  cervecería in Barcelona genaamd El vaso de oro begon het allemaal logisch te worden. De enige opties voor eten en drinken waren bier, wijn, sterke drank wat tapas en een scala aan ingeblikte zeevruchten. Het waren niet alleen sardines en ansjovis, maar ook scheermessen, gevulde baby-inktvis, mosselen en meer. Elke vis en elk weekdier werd met deskundige zorg behandeld en geplateerd. Ik was verslaafd. 

De goede conserva’s worden vandaag de dag beschouwd als luxe etenswaren die typisch als tapas worden geserveerd, samen met wat zoute aardappelchips en een glas wijn of vermouth. Hoewel stille wijnen en droge vermouth inderdaad prachtig kunnen samengaan met deze heerlijke hapjes, heb ik ontdekt dat mousserende wijnen de perfecte aanvulling zijn op de veelheid aan visconserven in blik. Dat komt omdat hun zuurgraad werkt als een fantastische reiniger van het gehemelte, en het bruisen van de wijnen kan gemakkelijk door olierijke, zware gerechten snijden. Een persoonlijk favorietje uit de winkel voor bij de vis is de Lubigo van Croci. Deze wijn heeft alles om overeind te blijven staan naast de vis. Heerlijk!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.