Cider en eten

Cider en eten.

Cider en eten.

Cider is de beste vriend van kaas. Cider lijkt veel op wijn omdat het gemaakt is met gefermenteerd sap en ook sterk varieert in stijl. Van sprankelend tot stil, droog of zoet, rins of fruitig. Dezelfde tactieken die je gebruikt om wijn met kaas te combineren kan je dus ook doen met cider en misschien zelfs beter.

 Een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen past uitstekend bij cider vanwege zijn natuurlijke fruitigheid en lage ABV. Zoete en droge ciders zijn niet gelijk als je het combineert met eten een klassieker, maar zuurgraad, tannine en body passen bijvoorbeeld goed bij kazen, kip en varkensvlees.

 Cider is uitstekend met kaas van sterke cheddars tot romige kazen als camembert werken ze  goed mee. Zoetere ciders zoals Poire contrasteren prachtig met blauwe kazen, terwijl droge ciders goed samengaan met geiten- of schapenmelkkazen. Als je cider combineert met groenten, kun je cider ook mooi combineren met risotto van bospaddenstoelen, romige bloemkoolkaas of gegratineerde pompoen. Herfstgroenten zoals geroosterde ui en venkel passen goed bij zoete cider. Een zoete cider past ook heel goed bij pittige curry's en Aziatisch eten en helpt bij het doorsnijden van de kruidigheid en hitte. Droge ciders zouden niet goed werken, vanwege de zuren en tannines die dan de nadruk leggen op het kruidige, pittige aspect van het gerecht.

 Een keuken die wel goed samengaat met droge cider is alles uit de zee dit werkt net zo goed als met witte wijn. Oesters, vette vis en lichte vis complimenteren ook de droogheid van cider. Een ander gerecht dat geweldig werkt, zijn kipgerechten zoals gebraden kip met een knapperige huid, romige pies met kip of varken en kipstoofschotels. Cider en varkensvlees is een andere hit met de natuurlijke zoetheid van cider die de zoutheid van spek, ham, karbonades, worstjes en buikspek aanvult. Het spreekt voor zich dat cider dol is op fruit en uitzonderlijk lekker bij varkensvlees met appels of appelkruimeltaart.

 Maak je ten slotte niet al te veel zorgen over paren; houd het simpel en experimenteer een beetje. Probeer het wel wat seizoensgebonden te houden en natuurlijk bewust van kop tot staart.

 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.