Wat is natuurwijn?

Ik hou heel erg van natuurlijke wijn. Ze hebben een bepaalde stijl die ik absoluut betoverend vinden. Maar er zullen mensen zijn die zeggen "Huh, is niet alle wijn een natuurproduct?" Nee er is zekers een verschil.

Wat is natuurlijke wijn?

Eerst beginnen we met een eenvoudige definitie, daarna gaan we verder met een complexere.

Wat wij natuurlijke wijnen noemen, zijn wijnen die gemaakt zijn met zo min mogelijk gebruik van chemicaliën, additieven en (overdreven) technologische procedures. Dat omvat chemicaliën in het veld, zoals pesticiden, maar ook zaken als zwavel of een van de bijna 200 toegestane additieven die wettelijk zijn toegestaan ​​in wijn. En het omvat veel technologische manipulaties van wijn waarvan we denken dat ze de individualiteit van het product en de plaats waar het vandaan komt uitwissen: het terroir. Onze definitie van natuurlijke wijn lijkt sterk op de Duitse zuiverheidswetten voor het maken van bier, die zeggen dat bier alleen kan worden gemaakt van water, gerst en hop. Puur natuurlijke wijn is voor ons gemaakt van druivensap en het lieftst niets anders.

Er zijn veel manieren om aan een wijn te komen die we als natuurlijk beschouwen. Ze omvatten biologische en biologisch-dynamische druiventeelt. Maar de druiventeelt is precies dat: wat er op de velden gebeurt. Om ervoor te zorgen dat een wijn voor ons echt natuurlijk is, moeten dezelfde filosofieën in de kelder worden voortgezet tot het bottelen plaatsvindt.

Biologische wijn

Biologische druiventeelt betekent dat er geen pesticiden of chemicaliën worden gebruikt in de wijngaard. Ironisch genoeg is echter vaak wanneer biologisch op een wijnetiket wordt vermeld, de wijn volgens onze definitie vaak minder natuurlijk. Het ingewikkelde met biologische producten is dat er veel mensen zijn die echt in de geest van biologische producten groeien, die niet wettelijk gecertificeerd zijn. Dat komt omdat het geld kost om gecertificeerd te worden, en veel van de wijnmakers waarmee we samenwerken zijn zeer kleine bedrijven die deze vergoedingen niet willen betalen. Als ze zich willen certificeren, moeten ze eerst een vergoeding betalen in Frankrijk en daarna nog een vergoeding om in de VS te worden gecertificeerd.

Biologische druiventeelt is voor ons minimaal essentieel. Maar dat alleen is niet genoeg, want men kan biologisch druiven telen, maar blijft vrij om tijdens het wijnmaken alles toe te voegen en te manipuleren met technologie zoveel als men wil, maar toch de biologische certificering op het etiket te behouden. In feite zijn het vaak de grotere bedrijven die het zich kunnen veroorloven om voor de certificeringen te betalen, in plaats van de kleine ambachtelijke producenten die het grootste deel van ons portfolio uitmaken, dus men kan er niet op vertrouwen dat biologisch op een etiket betekent dat een wijn op natuurlijke wijze is gemaakt .

Biodynamische wijn

Biologisch-dynamische druiventeelt is een vorm van biologische wijnbouw die gebruik maakt van speciale preparaten van kruidensprays en compost, en hun toepassingen timen volgens de maankalender. Biodynamisten zien hun land als een compleet levend ecosysteem, als een levend wezen dat biodiversiteit nodig heeft om gezond te zijn. Biodynamische wijnmakers wonen en werken vaak ook op een boerderij, met graanvelden, dieren, fruitbomen, bossen en wijnstokken die ernaar streven om zelfvoorzienend te zijn. De bodem wordt niet gezien als het oppervlak voor productie, maar wordt eerder beschouwd als een organisme op zich, en preparaten worden gebruikt om het micro-leven in de bodem te verbeteren. De bodem maakt deel uit van de context van maan- en kosmische ritmen.

Hoewel sommige technieken van biodynamica voor ons vaak vreemd en spiritueel overkomen, dateren ze in feite ver terug tot de oude manieren van onze voorouders, in een tijd voordat er veel technologische manipulaties bestonden. Rudolph Steiner, een Oostenrijkse filosoof, wordt vaak gecrediteerd voor het uiteenzetten van de basisprincipes van de biodynamica in een reeks toespraken die hij aan het begin van de 20e eeuw gaf. Steiner verzamelde de mondelinge tradities die al duizenden jaren door eenvoudige boeren werden doorgegeven. Veel van deze ideeën waren gebaseerd op het werk van monniken, zoals de abt van Cluny in Frankrijk, die talloze jaren aan het sleutelen was aan verschillende mengsels en timing van voorbereidingen om te ontdekken wat het beste werkte, met vallen en opstaan.

Veel biologische wijngaarden gebruiken enkele biodynamische hulpmiddelen, dus er is vaak geen duidelijke grens tussen biologisch en biologisch-dynamisch. Biodynamische certificering kost ook geld, dus net als bij biologische wijnen staat dat bij veel biodynamisch bereide wijnen niet op het etiket.

Dus wat is natuurlijke wijn ook alweer?

Om een ​​wijn door ons als natuurlijk te beschouwen, moet deze ook zo natuurlijk mogelijk worden gevinifieerd. Dit betekent dat er na de biologische of biodynamische teelt minimaal gebruik moet worden gemaakt van additieven en technologische manipulaties. Hieronder ziet u welke additieven zijn toegestaan en welke dit ongeveer zijn.