Waarom natuurwijn

Waarom natuurwijn?

Waarom natuurwijn?

Natuurlijke wijn kan verdeeldheid zaaien onder degenen die zichzelf als wijnliefhebbers/kenners beschouwen. En ja, niet alle natuurlijke wijnen zijn geweldige voorbeelden van de categorie, maar dat is het geval in de hele wijnwereld - zelfs in dezelfde kelder zullen er geweldige jaren van één wijn zijn en slechte jaren van dezelfde. Zo gaat het met een natuurproduct.

 Natuurlijke wijn is niet hetzelfde als biologische wijn.

 Natuurlijke wijnen zijn een klasse apart. Verwar ze niet met biologische wijnen. Dit omdat biologische wijn nog steeds gemaakt kan worden met allerlei toevoegingen en interventies. Daarnaast mag bij biologische wijnen de oogst machinaal gebeuren en mogen er ook bestrijdingsmiddelen gebruikt worden die op een goedgekeurde lijst staan.

 Natuurlijke wijnen lijken meer op biodynamische wijnen (alleen zonder de maankalender, de astrologie en de begraven koehoorns), in zoverre dat een wijn, om als natuurlijk te worden beschouwd, een beperkte chemische of mechanische tussenkomst moet hebben gehad. Bovendien moet de wijnboer zich zo min mogelijk bemoeien met het wijnbereidingsproces.

 De natuurlijke benadering van wijn maken.

Natuurlijke wijn heeft de afgelopen jaren aan bekendheid gewonnen als gevolg van het verzet tegen de moderne wijnbereiding, die snel de norm is geworden. Maar de natuurlijke wijnbeweging is niets nieuws, het is slechts een terugkoppeling naar de oorspronkelijke wijnmakers, een ouderwetse benadering die het land laat groeien en de druiven laat fermenteren tot wijn.

 In de overgrote meerderheid van natuurlijke wijnen zijn de enige toevoegingen natuurlijke gisten - wilde gisten die van nature op de druiven voorkomen en die hen helpen te fermenteren om wijn te worden. En omdat wijnmakers een zeer hands-off benadering hanteren, is er geen filtratie of klaring van de wijnen, wat een troebel uiterlijk kan veroorzaken. Maar dit hoeft ook niet als bv de wijn eerst met rust gelaten word voor het bottlen zodat alles kan bezinken en je ook een klare wijn krijgt. Bij dit bottle moment kan de wijnmaker er ook voor kiezen om een minuscule hoeveelheid sulfiet toe te voegen om de wijn stabiel te houden tijdens transport.

 Welke redenen zijn er nu om natuurlijke wijn te proberen.

#1 Natuurlijke wijn smaakt anders.

 Niet op een slechte manier anders, maar op een ongeremde manier. Een manier die doet denken aan wilde weilanden en lange luie middagen. Heel vaak is een natuurwijn door de iets hogere zuren lichter verteerbaar en zuiverder. Dit omdat de wijn vaak volledig uit fermenteert en er geen suikers aan toegevoegd mogen worden. Nogmaals een natuurwijn is niet per definitie lekkerder maar wel vaak interessanter je zal nooit een natuurwijn drinken zonder er bij stil te staan.

 # 2 Natuurlijke wijn leeft.

Hiermee bedoelen we dat doordat de wijnboer geen chemicaliën gebruikt ook niks dood maakt em zo veel mogelijk in leven wil houden - ze streven ernaar om ervoor te zorgen dat het bacteriële leven op de druif, plant, in de grond en in de wijn zo onaangetast mogelijk blijft.

 #3 Natuurlijke wijnen bevatten weinig sulfieten.

 Als je last hebt van katers en hoofdpijn na het drinken, moet je zeker natuurlijke wijnen overwegen. Natuurlijke wijnen zijn vaak histaminearme wijnen en het sulfietgehalte in wijn is acceptabel. Bovendien hebben natuurlijke wijnmakers de neiging om sulfietvrije wijnen te produceren. De aanvaardbare niveaus van sulfieten in natuurlijke witte wijnen zijn 40 mg per liter en 30 mg per liter voor rode wijnen. Vergelijk dat eens met 160 mg per liter voor standaard rood en tot 400 mg per liter voor wit (hoewel het gemiddelde rond de 210 mg per liter ligt). Dit betekent niet dat je nooit meer hoofdpijn krijgt omdat alcohol vaak de boosdoener is. Maar het wordt wel minder door de mindere hoeveelheid sulfiet die je binnenkrijgt, de lever breek sulfiet hetzelfde af als alcohol en als er minder sulfiet in de wijn zit kan de lever zich vol concentreren op de alcohol. Maar net als met alles doe aub alles met mate!

 #4 Natuurlijke wijn is transparant.

 We bedoelen niet op de doorzichtige manier, maar op de 'weet je echt wat je consumeert als je een goedkope fles supoermarktwijn koopt bij de plaatselijke Appie?' manier. Behalve de verwaarloosbare hoeveelheid sulfiet zijn er voor de rest geen wijnadditieven in natuurlijke wijnen. In tegenstelling tot die supermarktwijn waar wel tot 61 additieven in toegevoegd kunnen worden.

 # 5 Het past goed bij eten.

 Er is een reden dat u natuurlijke wijnen zult vinden bij de menu's van 's werelds beste gastronomische restaurants - omdat natuurlijke wijn gewoonweg een uitstekende metgezel is. Als je lokaal voedsel gaat eten, voedsel waarvan de chef-kok hard heeft gewerkt om ervoor te zorgen dat het niet van buiten een straal van 30 mijl van het restaurant komt en dus een lage ecologische voetafdruk behoudt, dan moet je het niet doen de slechte dienst om het te combineren met een in massa geproduceerde wijn.

 Nee, als je zoveel moeite gaat doen in een maaltijd, moet het gevierd worden met een vloeibare begeleiding die is gemaakt volgens dezelfde strenge normen, met dezelfde liefde en toewijding als het voedsel dat je eet. Ook door het iets hoger rijpe zuur en afwezigheid van suiker is de combi tussen natuurwijn en goed eten makkelijk gecombineeerd.

 

#6 Omdat je hebt gehoord van rode en witte wijn, maar hoe zit het met oranje wijn?

 Welke interessante dingen zijn er om te weten over wijn die in contact komt met de huid? Verre van een rage, of de volgende hipster-rage, is oranje wijn 1 van de oudste wijnbereidingstechnieken ter wereld, die bijna 8.000 jaar oud is. De technieken waren voor het eerst populair in het oude Georgië en later her populariseerden Italianen en Slovenen het en deelden het meesterschap met de rest van Europa. Oranje wijn/Orange wine/Skin contact wijn is wijn die in contact is geweest met de huid/schil - het is witte wijn die is gemaakt  is als rode wijn. Het druivensap blijft in contact met de schil van de druiven, wat de wijn zijn kenmerkende oranje tint en een rijkere, diepere smaak geeft.

 Mocht je interesse hebben in 1 van onze wijnen kijk op de site of loop gerust even de winkel binnen voor een goed gesprek of als er iets open staat een proeverij.
Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.